Det finns en liten gelateria i kaféstaden Alingsås. Den är lite undanskymd på en bakgata. När du vandrar genom staden och tar till höger vid piazzan kommer du fram till den bedårande lilla gelaterian. Den är nästan onödigt liten om du frågar mej, men vilken glass som där serveras.

Texten lite skämtsamt skriven av glassmakaren i egen hög person inför preimären av Pop-Up Gelaterian, påsken 2017.

Glassmakaren trilskas med att bara hålla öppet lite då och då. Han säger att han vill behålla passionen för hantverket och menar att det är svårt om inte känslan och nyfikenheten får styra. Glassmakaren lever lite efter devisen ”Förlora aldrig din barnsliga entusiasm – och saker och ting kommer bli som du önskar”. Smått bevingade ord som myntades av den Italienske regissören Federico Fellini som bland annat regisserade storfilmen  ”La dolce vita” med Anita Ekberg.

Ibland kan man kanske tycka att glassmakaren är lite mossig i sin tanke att sätta kvalitet framför kvantitet. Allt ska ju vara så stort och flashigt nu för tiden. Han envisas också med att tillverka glassen med ekologiska råvaror så långt det är möjligt.

Men när man tänker efter en andra gång känner man ju dock att glassmakaren har helt rätt. Det ligger i tiden att tänka småskaligt och att värna om det lilla, lokala och personliga. Vi håller på att tappa oss själva i storskaligheten där det enda allenarådande målet är att tjäna så mycket pengar på så kort tid som möjligt och ofta på bekostnad av kvalitén. Där är gubben tjurskallig – så vill han inte ha det.